Fysiotherapeut helpt bij draaiduizeligheid

Gepubliceerd op 29 december 2022 om 10:22

Marjo heeft ervaring met fysiotherapie bij draaiduizeligheid. “Ik ben maar wat blij dat Patrick Winkelmolen mij hierbij heeft kunnen helpen.” Na enkele behandelingen had ze geen klachten meer.

""De duizeligheid waarbij alles om mij heen lange tijd bleef draaien ontstond spontaan. Ik kwam in eerste instantie niet meer het bed uit, zo ernstig waren de klachten."

De huisarts verwees haar naar de fysiotherapeut. Omdat haar echtgenoot al bekend was met Medi Sport koos Marjo voor de praktijk aan de Parklaan in Born.

Fysiotherapeut Patrick Winkelmolen volgde enkele jaren geleden de opleiding tot behandeling van perifere vestibulaire duizeligheid. “We maken onderscheid tussen perifere (niet ernstig/veel voorkomende) oorzaken en centrale (ernstig/zeldzaam) oorzaken. In 85% van de gevallen van draaiduizeligheid gaat het om BPPD, een tijdelijk defect in het evenwichtsorgaan dat goed en in korte tijd behandeld kan worden.” Door een acute positieverandering (bijv. van staan naar liggen of andersom) ‘lijkt de wereld om je heen te
draaien’.

Marjo: “Wat ik heb begrepen zijn het kristallen in het evenwichtsorgaan die los zijn geraakt en door bepaalde technieken weer op hun plaats geraken. Patrick brengt mij tijdens de behandeling van een zittende naar een liggende positie, waardoor duizeligheid tijdelijk wordt opgewekt. Even later trekt die duizeligheid weer weg."

Een andere oefening is het hoofd vanuit een rechte positie naar links te draaien en weer terug en daarna dezelfde beweging naar de rechterkant. "Het opwekken van de duizeligheid is natuurlijk niet prettig maar het resultaat is wel dat ik er nu vanaf ben.”

In het geval van BPPD nemen de klachten sterk af dan wel verdwijnen ze. Daarnaast ontvangt de patiënt tijdens de behandelperiode enkele vuistregels die hij thuis of in de eigen omgeving in acht moet nemen, zoals niet rennen en het beperken van hoofdbewegingen.

Neem voor een behandeling contact op met één van onze praktijklocaties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.