Therapie tegen vochtophoping en slecht werkende bloedvaten

Gepubliceerd op 29 december 2022 om 10:17

Fysiotherapeuten Kai Acampo en Inge Rooijakkers van Medi Sport Fysiotherapie zijn onder andere gespecialiseerd in oedeemtherapie. Oedeem heeft te maken met vochtophoping, meestal in de benen.

Kai Acampo legt uit: “Bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd. Om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstofrijke bloed terugstroomt, sluiten de kleppen zich.

Door slecht functionerende kleppen kan het bloed niet goed weg. Dit heeft ook effect op het lymfevocht in het weefsel dat niet goed afgevoerd wordt. Er wordt dan gesproken over veneus oedeem. Een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem). Het komt op elke leeftijd voor, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen meer risico.”

Acampo: “Het vocht hoopt zich op in de benen, enkels raken dik en opgezwollen. De bloeddruk in de beenvaten neemt toe, vaten en vaatjes verwijden zich en er ontstaan spataderen. Dit kan gepaard gaan met een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid: ‘restless legs’. In onze praktijk zien we bij deze klachten vaker ook huidafwijkingen: eczeem, bruine of witte verkleuring of soms wondjes.”

Als oedeemtherapeut past hij meerdere methoden of een combinatie toe. “Door specifieke grepen op het been of de arm wordt overtollig vocht afgevoerd. Zwachtelen van opgezwollen benen of armen zorgt voor druk op de bloedvaten en weefsels. Aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten.

Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie weg stromen. Een andere methode is een therapeutisch elastische kous die wordt aangemeten."

Voor meer informatie neem contact op met de praktijklocaties van Medi Sport.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.