Meer lucht voor COPD-patiënten

Gepubliceerd op 29 december 2022 om 10:17

Fysiotherapeut Ellen Cuijpers van fysiotherapiepraktijk Medi Sport begeleidt twee keer per week een groep longpatiënten met chronische luchtwegklachten, veelal COPD. Dit gebeurt op de locatie aan Norbertijnenstraat 77-A in Geleen, elke maandag- en vrijdagochtend.

“Gezien mijn ademhalingsklachten zou je het niet verwachten maar na het sporten voel ik mij een stuk fitter dan vooraf”, zegt Annie, één van de deelnemers.

Gedurende een uur werken de groepsleden vooral aan uithoudingsvermogen en kracht. Daarnaast worden ademhalingsoefeningen gedaan en is er aandacht voor sputumretentie (red. technieken om slijm op te hoesten).

Op advies van haar huisarts en longarts heeft Annie zich bij de groep van Ellen Cuijpers aangesloten. “Ik kende Medi Sport al doordat ik er sportte,
maar door mijn kortademigheid werd het voor mij steeds lastiger.”

Zou ik toen alleen zijn gaan sporten zou ik vrij snel zijn afgehaakt. Je voelt je dan al gauw door anderen bekeken, omdat ik vanwege mijn COPD-klachten geregeld moet hoesten. Daarbij heb ik door deze
groep een stok achter de deur.”


In beweging blijven is voor longpatiënten van groot belang. Zo ervaart ook een ander groepslid, Jan Schumans. “Na het sporten en de oefeningen heb ik meer lucht en ben in huis tot meer in staat.” De voormalig touringcarchauffeur meldde zich zo’n 15 jaar geleden bij Medi Sport aan.

“Mijn huisarts constateerde COPD, sindsdien sta ik onder controle van de longarts en sport wekelijks bij Medi Sport.”

Annie: “Door COPD heb je minder energie en sterk de neiging minder te ondernemen, maar ik wil zo goed mogelijk actief blijven door meerdere keren per dag met mijn hond te wandelen en in de stad kleine afstanden te fietsen.”

Jan en Annie ervaren hoe prettig het is als fysiotherapeut Ellen Cuijpers in de groep persoonlijk navraag doet naar ieders chronische klachten. “Ellen geeft aan hoe je het beste je dag kunt indelen, vanwege verminderde energie en wat je kunt doen op momenten dat je een beklemmend gevoel hebt als gevolg van kortademigheid.”

Zo worden hoesttechnieken aangeleerd, om zo slijm, veel voorkomend bij COPD-patiënten, te kunnen ophoesten. “Op die manier krijg je meer lucht!” Ook monitort Ellen bij alle groepsleden tijdens inspanningen de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed. 

Wie meer informatie wil of zich bij de COPD-groep wil aansluiten, kan contact met de praktijk in Geleen opnemen: tel. 046 - 474 34 34.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.