Positieve resultaten door autogene training

Gepubliceerd op 29 december 2022 om 10:16

Een lichaam in rust bezit zelfhelende kracht. Met die overtuiging ontwikkelde de Berlijnse psychiater Heinrich Schultz de ontspanningsmethode voor lichaam en geest: autogene training. De basis zijn concentratieoefeningen.

Niet door te forceren, maar juist door te ontspannen, te observeren wat in het lichaam gebeurt, emoties te ervaren en toe te laten. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar autogene training gedaan met positieve resultaten.

“Het is niks zweverigs”, zegt Maarten Keijsers, fysiotherapeut bij Medi Sport. “Het wordt in onze praktijk toegepast bij psychosomatische klachten als bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, spastische darm/ maagklachten, hyperventilatie en als pijnbeheersing bij fibromyalgie en kan een onderdeel zijn van de reguliere fysiotherapiebehandeling.”

Maarten Keijsers werkt met autogene training op individuele basis. “Na zo’n vijf sessies is de patiënt in staat de methode zelf te doen. Juist door regelmatig te trainen leert de deelnemer hoe hij beter zelfcontrole over zijn lichaam krijgt.” Wat zijn de effecten? “De patiënt leert beter te ontspannen, meer te relativeren, spierspanning vermindert, de hartslag en ademhaling worden regelmatiger en spanningen in maag/buikregio nemen af.

Bij autogene training wordt de cliënt gevraagd krachtige formules en positieve wensen in gedachte te herhalen, terwijl er een betekenisvol beeld bij wordt gevormd.

Maarten Keijsers: “Door langere tijd en in een volkomen ontspannen houding te concentreren ontstaan reacties zoals een beleving van zwaarte, warmte, een rustige ademhaling/hartslag, warmtebeleving in maag/buik en koelte van het hoofd.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.