Behandeling van vermoeidheid bij kanker

Gepubliceerd op 29 december 2022 om 10:18

Binnen de fysiotherapiepraktijken van Medi Sport is vermoeidheid bij patiënten met de diagnose kanker een terugkerend aspect dat de nodige aandacht krijgt tijdens de behandeling en begeleiding door de oncologiefysiotherapeut.

Als de arts een patiënt ‘schoon’ verklaart, kan vermoeidheid nog jaren een hardnekkige klacht blijven. Dr. Marije van der Lee, onderzoeker én behandelaar, richt zich in haar werk hierop.

Oncologiefysiotherapeut Kai Acampo van Medi Sport vanuit zijn praktijk: “Aan de hand van een vragenlijst brengen we bij een patiënt met kanker in kaart op welke vlakken hij of zij te maken heeft met vermoeidheidsklachten. Mochten er tijdens het behandelingstraject situaties zijn die wij als fysiotherapeuten maar ten dele of onvoldoende kunnen begeleiden, dan stemmen we een doorverwijziging af naar bijvoorbeeld een ergotherapeut waarmee we samenwerken of naar een andere specialistische zorgverlener.” 

Marije van der Lee: “Er zijn veel goede behandelingen; maar als ik iemand voor me heb, zou ik graag willen weten welke interventie het beste werkt voor die persoon. Er zijn meerdere factoren die de vermoeidheid in stand kunnen houden. Als je slecht slaapt, kun je je de volgende dag minder goed concentreren. Als je dan fouten maakt op je werk, voel je je schuldig.

Als je daarover piekert, slaap je slechter. De volgende dag reageer je kribbiger op je omgeving, word je somberder… al die symptomen beïnvloeden elkaar onderling.” Wat kan een behandelaar met die informatie? “Je kunt per persoon zo’n netwerk opstellen.

Dan bekijk je wat de meest ‘centrale knopen’ zijn, de symptomen die in contact staan met de meeste andere symptomen. Als je daar je behandeling op kunt richten, dan verandert het hele netwerk.”

Van der Lee: “Als je kijkt naar vermoeidheid, dan heeft dat te maken met de ziekte, maar ook met stress en verlies aan conditie. Het samenbrengen van deze vakgebieden geeft een veel beter begrip van wat vermoeidheid na kanker is.

Wat mij daarbij drijft is een enorme nieuwsgierigheid naar hoe mensen, geconfronteerd met alle ellende rondom de  diagnose en behandeling, de kracht vinden om daarmee om te gaan. En het helpt enorm om als behandelaar te zien hoe je kunt bijdragen aan dit proces.”

Voor vragen over oncologiefysiotherapie kunt u contact opnemen met Medi Sport.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.