Sam Schröder gaat samen met Medi Sport Fysiotherapie voor goud in Parijs

Gepubliceerd op 20 december 2023 om 13:26

De Limburgse rolstoeltennisser Sam Schröder werkt al jaren nauw samen met Medi Sport Fysiotherapie. De huidige nummer twee van de wereld in de divisie quads blikt aan het eind van het jaar terug en tegelijkertijd vooruit naar zijn grote doel: een gouden medaille in het enkelspel van de Paralympics in Parijs. Vanwege zijn uitstekende prestaties met dubbelspelpartner en rivaal Niels Vink is hij beloond met een nominatie tijdens het aanstaande NOC*NSF Sportgala in Utrecht.

Sam, hoe kijk jij terug op jouw sportprestaties in 2023?

“Sportief kon het niet beter. Op één toernooi na bereikte ik overal minstens de finale van het enkelspel. In het dubbelspel verloor ik met Niels Vink maar één wedstrijd. Meteen aan het begin van het jaar, in januari, pakte ik de eindwinst, net als in 2022, in het grand slamtoernooi Australian Open. Ook in de finale van de US Open was ik te sterk voor Niels.”

Wat zijn je belangrijkste doelen voor 2024?

“Ik wil heel graag alle vier de grand slams winnen. Dit jaar ga ik me tijdens de trainingen sterk richten op het spelen op gravel, zodat ik optimaal voorbereid ben op het toernooi op Roland Garros. De vorige keer was ik heel dichtbij de winst en verloor ik in drie sets maar net. Roland Garros is voor ons een belangrijk meetpunt, omdat de Paralympics (van 28 augustus tot 08 september) in Parijs op dezelfde banen worden gehouden. De Spelen zijn natuurlijk een ander hoofddoel voor mij.”

Niels Vink en jij zijn teamgenoten in het dubbelspel en in het enkelspel geduchte concurrenten. De verschillen zijn wel heel klein.

“Beiden spelen we op hoog niveau. Het is afhankelijk van de vorm van de dag wie wint. In de wedstrijden gaat het vaak gelijk op, is het close.”

Als je tijdens de Spelen moet kiezen tussen goud in het enkel- of dubbelspel, waar gaat dan je voorkeur naar uit?

“Het dubbelspel is leuker, maar als ik mag kiezen tussen een gouden medaille in het enkel- of dubbelspel dan gaat mijn voorkeur uit naar het winnen van het enkelspeltoernooi.”

Hoe bereid je je samen met Medi Sport Fysiotherapie voor op het nieuwe seizoen?

“Momenteel bereid ik me fysiek voor gedurende een blok van acht weken. Dit betekent dat ik vier keer in de week bij Medi Sport ben om in fysieke zin maximaal te trainen, onder begeleiding van mijn fysiotherapeut Rian Dekker. Aan de ene kant is dat krachttraining en aan de andere kant doe ik veel aan core- en evenwichtsoefeningen. Op die manier leg ik lichamelijk een stevige basis voor alle toernooien.”

Inmiddels ben je professional en heb je een heel team van deskundigen om je heen gebouwd. Wat doe je in mentaal opzicht?

“Ik werk sinds drie jaar met een mental coach. Belangrijk voor mij is dat ik zo goed mogelijk weet te ontspannen tijdens de toernooien, zodat ik lekker in mijn vel zit. Voor mij werkt goed dat ik tijdens een toernooi ook andere dingen doe om mentaal op te laden, zoals rust nemen, veel tv kijken, de stad ingaan en dan liefst een Aziatisch restaurant op zoeken.” Lachend: “De Japanse of Koreaanse keuken is echt mijn favoriet. Eenmaal thuis is koken een hobby van me.”

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.