Zorg dat je spierbelasting zwaar genoeg is

Gepubliceerd op 4 mei 2023 om 16:53

Je hoeft niet jong te zijn om een sterk lichaam te hebben. Met de juiste training kun je als je de 40 al bent gepasseerd zelfs net zo veel resultaat boeken als een twintiger. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Deen Casper Søndenbroe, postdoc in de sportgeneeskunde en werkzaam in het Bispebjerg Hospital in Kopenhagen, voortrekker is geweest. Uiteraard gaat dit niet op als er sprake is van specifieke fysieke klachten of aandoeningen die om aanpassing vragen.

De stelling van Søndenbroe wordt onderschreven door de fysiotherapeuten van Medi Sport Fysiotherapie, die in de praktijk vaak genoeg constateren dat mensen naarmate ze ouder worden zich ontzien als het gaat om bewegen en sport. Frequent en intensief bewegen, gericht op alle spiergroepen, draagt juist bij aan vitaliteit en sneller herstel bij geleverde inspanningen.

 “Zelfs mensen van in de 70 kunnen goed bewegen. Je moet wel accepteren dat je geen 20 meer bent. Je mag best tegen jezelf zeggen dat het niet erg is dat het anders voelt. Het is immers al jaren geleden”, aldus Casper Søndenbroe.

“We kunnen ook het idee hebben dat we niet veel aankunnen. Maar ook als we het niet gewend zijn om te bewegen, hebben we nog steeds prima spieren en botten die veel kunnen hebben. Je moet daarbij wel bedenken dat je lichaam anders reageert dan vroeger. Het is vooral belangrijk om te zorgen dat de belasting van je spieren zwaar genoeg is voor constante progressie. Veel mensen trainen veel te licht.”

Hij vervolgt zijn uitleg: “Om echte resultaten te behalen, moet je het gewicht steeds verhogen, zodat je steeds iets sterker wordt. Met drie maanden zwaardere krachttraining kun je wat spierkracht betreft je lichaam maar liefst 10 jaar jonger maken. Het beste kun je je hele lichaam trainen.”

Casper Søndenbroe benadrukt dat het vooral belangrijk is om sterke bil-, dijbeen- en rugspieren te hebben als je ouder wordt. Je gebruikt namelijk je hamstrings en dijbenen als je opstaat uit een stoel of een trap oploopt,” zegt hij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.