Goede kans op herstel 'frozen shoulder'

Gepubliceerd op 8 juni 2023 om 15:25

Fysiotherapeut Gerben Peters van Medi Sport Fysiotherapie, aangesloten bij Schoudernetwerk Oostelijk Zuid-Limburg, behandelt en ondersteunt verschillende schouderklachten en de revalidatie.

Wellicht heeft u al eens gehoord van een ‘frozen shoulder’. De kans op herstel van de frozen shoulder is goed, waarbij de pijn meestal volledig en de bewegingsbeperkingen grotendeels zullen verdwijnen.

Een frozen shoulder ontwikkelt zich vaak in de leeftijd tussen 40 en 60 jaar. In de meeste gevallen doorloopt pijn en bewegingsbeperking van de schouder in drie fases.

Naast een beperkte beweging en pijn zijn dit de meest voorkomende klachten:

  • Vage pijn in rust, hevige pijn bij bewegen.
  • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde, vooral in fase 1.
  • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in soms zelfs in de onderarm.
  • Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn.
  • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen leidend tot problemen bij bovenhandse werkzaamheden, en bij bewegingen waarbij men de hand op de rug moet brengen. Dit vooral in fase 2.

In elke fase zal de rol van de arts of fysiotherapeut variëren om het herstel optimaal te ondersteunen en te begeleiden. In fases met veel pijn worden vaak injecties in het gewricht gegeven; indien de bewegingsbeperking overheerst dient, ondersteund door de fysiotherapeut, geoefend te worden.

Wilt u meer weten over de behandeling van schouderklachten? Neem contact op met onze praktijken in Geleen en Heerlen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.