• 046 4743434
 • Contact

  Let's Keep In Touch!X

  ADDRESSFysio-sportcentrum Geleen
  Norbertijnenstraat 77a
  6166 AH Geleen
  T 046 4743434
  E info(at)medi-sport.nl

  OPENINGSTIJDEN
  _______

  Born
  Parkweg 5
  6121 HV Born
  T 046 4851756
  E born@medi-sport.nl

  OPENINGSTIJDEN
  _______

  Heerlen
  Pieter Hooftstraat 10
  6416 CP Heerlen
  T 045 541 5127
  E heerlen@medi-sport.nl

  OPENINGSTIJDEN

  Laat hier uw berichtje achter

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

Nieuws

Duale loopbaanbegeleiding voor (top)sporters

Door Beheerder Website | In Algemeen Nieuws, Nieuwsfeed | on september 7, 2016

Paul Smit is (sport)agoog en sinds 1996 geregistreerd studie- en loopbaanadviseur. Hij is werkzaam voor topsporttalentschool Trevianum Sittard en gespecialiseerd in het samenstellen van studiebegeleidingsprogramma’s voor talenten, bijvoorbeeld topsporters. Om inzicht te krijgen in en het ontwikkelen van typische voorkeuren bij het identificeren van talent en de persoonlijke leerstrategie maakt hij gebruik van testmethodiek. Eén van deze methodes is de typeleer, in bijzonder de ActionType Benadering. Een gesprek met hem over zijn aanpak en visie.

“In het onderwijs maar ook daarvoor toen ik nog werkzaam was als HR-consultant, miste ik inzichten in de relatie tussen het fysieke gedrag (de motorische voorkeuren) en de mentale eigenschappen van de mens. Mijns inziens noodzakelijke informatie binnen coachtrajecten.” Voor Paul is de Zwitser Bertrand Théraulaz, die in de jaren tachtig met Ralph Hippolyte startte met de zoektocht naar de achtergronden van de individuele verschillen in motoriek voorkeur, een inspirator geweest. “Ik heb meerdere leergangen rondom ActionType gevolgd, zowel bij Bertrand als bij Peter Murphy, succesvolle coach, prestatiemanager en in Nederland oprichter van de ActionType Academy. Maar ook van Dick Otter, Bennie Douwes, Franklin van Doesburg en Jack Edelaar heb ik veel geleerd over typologieënleer en de fysieke voorkeuren.”
Aan de hand van vragenlijsten -soms zet hij ook capaciteitentesten in- en fysieke coördinatie-oefeningen krijgt Paul inzicht in iemands typekenmerken. Dit leidt tot een heldere, zeer concrete persoonsbeschrijving. “De zelfinzichten worden versterkt en het zelfvertrouwen vergroot. Informatie waardoor vervolgens ouders, trainers, coaches en mentoren gerichter kunnen communiceren en weten hoe hun kind, pupil, scholier denkt en leert, maar ook wat zijn motivatie en drijfveren zijn. Een herkenbaar voorbeeld is wellicht wanneer een ouder zijn zoon of dochter telkens weer moet aansporen om zijn huiswerk te maken, maar het kind niet of nauwelijks openstaat voor deze boodschap. Hoe kun je hem of haar het beste benaderen? Met het inzicht verkregen uit het onderzoek naar typekenmerken kunnen jongeren, ouders, maar ook leerkrachten effectiever aan de slag. Met het vaststellen van het loopbaanpotentieel van een scholier, student of medewerker wordt leren en studeren makkelijker en een succesvolle studie- of loopbaanrichting komt in beeld.“
“Een deel van de jongeren die ik als loopbaanadviseur begeleid is ook topsporter. Je kunt je voorstellen dat het voor zowel de sporter als zijn trainer prettig is om over zulke informatie te beschikken. Dat kan heel specifiek door videobeelden van trainingen en wedstrijden te analyseren en een beeld te krijgen van hoe de sporter denkt en handelt, dus welke acties hij bij voorkeur maakt en wat zijn motieven zijn.” Volgens Smit is de opbrengst hiervan: persoonlijke aandacht, minder blessures, heldere communicatie, fit zijn tijdens het seizoen, meer zelfvertrouwen, minder faalangst, beter begrip van tactiek en bevordering van samenwerking met staf en teamgenoten.
Paul Smit werkt(e) met meerdere trainers/coaches samen, waaronder Gino Smits bij de nationale selecties, maar ook met voetbaltrainer Willy Boessen bij VVV, Fortuna Sittard en FC Oss. Sinds kort analyseert hij samen met ex-Bayer Leverkusen-speler Simon Rolfes jeugdige toptalenten. “Op het hoogste niveau van toepassing kan de trainer tactiek en strategie aanpassen aan de individuele kracht van de sporter en de sterkte/zwakte analyse van de tegenstander. Een sporter kan duels winnen door het inzicht in bewegingsvoorkeuren van zijn tegenstander. Heel belangrijk natuurlijk is dat de communicatie tussen team en staf zal verbeteren.”

Voor meer informatie over wat loopbaanbegeleiding voor jou of (top)sporters kan betekenen, kan contact worden opgenomen met Paul Smit: paulsmitlob@hotmail.com. Sinds 1 september is hij op afspraak werkzaam op de vestiging in Geleen (Norbertijnenstraat 77a) van Medi Sport.

No Comments to "Duale loopbaanbegeleiding voor (top)sporters"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Layout en realisatie Blinq Ontwerp 2014
Copyright MediSport 2014-2018